TAMKissa on järjestetty jo useamman vuoden ajan erilaisia englannin kielen kursseja henkilöstölle (esim. Asiakaspalveluenglanti, Negotiation and Discussion ja nyt tänä keväänä English at work – and elsewhere). Kursseille on osallistunut henkilökuntaa eri henkilöstöryhmistä.

Mukana on ollut mm. opintosihteereitä, asiakaspalvelusihteereitä, IT-tukihenkilöitä, tietopalvelusihteereitä ja opettajia. Aiheet ovat vaihdelleet ja vieraitakin on ollut mukana. Esimerkiksi tänä keväänä parilla kertaa oli mukana Tampereen yliopistolta englanninopettajaksi opiskelevia. Kokemukset olivat positiivisia molemmin puolin.

Osallistujien kokemuksia…

Osallistujien motiiveja osallistua kurssille

Osallistujien motiiveja osallistua kurssille. Kuva: Juha Saarinen

Osa henkilöstöstä osallistui ensimmäistä kertaa kurssille ja osa puolestaan on osallistunut säännöllisesti eri kursseille jo useamman vuoden ajan. Kysyinkin yhdeltä ensikertalaiselta English at work – and elsewhere -kurssin jälkeen, mitä hän oppi kurssilla. Eija Lähteenmäki vastasi näin:

”Kurssilla keskusteltiin paljon, ja välillä oli turhauttavaa, kun oikeita sanoja tai ilmaisuja asiansa muotoilemiseen ei tahtonut heti löytyä. Mielestäni kurssin suurin hyöty oli ehkä se, että usein kurssin jälkeen jäin miettimään, miten jokin asia olisi ollut fiksummin muotoiltavissa, ja usein tarkistin vielä kotona sanakirjasta joitakin sanoja, joista olisi ollut keskustelutilanteessa hyötyä.

Jonkinlainen englannin kielen prosessointi jäi siis päälle oikeastaan joka kerta tuntien jälkeen. Opin toki myös tuntien aikana uusia hyödyllisiä sanoja ja fraaseja. Tunneilla käyminen ja oleminen muuttivat myös asennetta: kynnys alkaa selittää jotakin hankalaltakin tuntuvaa asiaa madaltui ja epäonnistumisen pelko väheni. Sain itseluottamusta sikäli, että huomasin pystyväni selittämään ymmärrettävästi sellaisiakin asioita, jotka ensin tuntuivat hyvinkin haasteellisilta.

Ilmapiiri tunneilla oli leppoisa, ja opettajalta oli mahdollista aina kysyä. Myös opetusharjoittelija tunneilla oli hyvä juttu. Hän toi ryhtiä olemalla kolmantena mukana parikeskustelussa. Jos keskustelu oli hiipumaan päin, hän osasi esittää hyvän, eteenpäin vievän kysymyksen tai tarjota oikean sanan hankalaan paikkaan. Opin myös tuntemaan muita TAMKilaisia. Vielä viimeisenä haluaisin nostaa esille sen, että oli hienoa huomata, että omassa työyhteisössä on tarjolla mainiota opetusta ja mahdollisuus yhdessä oppimiseen. Aion käyttää tämän mahdollisuuden myös jatkossa”.

Yhdeltä konkarilta kysyin puolestaan, mikä häntä motivoi englannin opiskelussa. Riitta-Liisa Salonen vastasi kysymykseeni seuraavasti:

alias_kaynnissa_web

ALIAS-peli käynnissä. Kuva: Kirsi Saarinen

”Tarvitsen englantia tietopalvelusihteerin työssäni. Minun aikanani koulussa kielten opiskelu oli pelkkää kääntämistä vieraskielisestä tekstistä suomeksi ja päinvastoin. Suullista kielitaitoa ei harjoiteltu lainkaan, joten se puoli jäi aivan lapsipuolen asemaan.

Ainoat tilanteet englannin puheen harjoittelemiseen käytännössä ovat olleet lomamatkat ulkomailla. Lähdin rohkeasti mukaan kun ensimmäisen kerran kuulin henkilökunnalle järjestettävästä asiakaspalveluenglanti-kurssista. Siellä on ollut leppoisa ilmapiiri ja on uskaltanut puhua edes jonkin verran, vaikkakin englannin sanat ovat usein hukassa. Kurssin aiheet ovat olleet hyviä ja tarpeellisia, mm. kouluelämään liittyviä. Kova halu parantaa suullista kielitaitoani motivoi minua kielen opiskelussa”.

…ja opettajan kokemuksia

Entäpä minä itse? Miksi olen aina tykännyt opettaa ja miksi tykkään edelleen opettaa henkilöstölle englantia? Toki sisäinen verkostoituminen mahdollistuu tämän kautta, mutta ehkä antoisinta ja tärkeintä on, että opin/olen oppinut tuntemaan aivan ihania uusia ihmisiä, joilla jokaisella on erilaista osaamista.

Opin myös joka kerta enemmän opettamisesta ja itsestäni opettajana, koska esimerkiksi ryhmien heterogeenisyys asettaa oman haasteensa mutta antaa myös mahdollisuuksia. Kokemusten kartoittaminen henkilökunnan englannin opiskelun merkeissä jatkuu taas syksyllä. Siihen asti rest, relax and enjoy: Have an awesome summer!

Teksti: Kirsi Saarinen

Kuvat: Juha Saarinen, Kirsi Saarinen

 

Bitte! arrow-right
Next post

arrow-left Lukihäiriöiset korkeakoulussa: Sinnikkyyttä selviytyä ja halua näyttää pärjäävänsä
Previous post

  • Cpxpalvelut

    12.7.2016 at 01:10 |

    TAMK on hieno ja hyvä koulu! Osaatte pitää opiskelijoistanne hyvää huolta! Kiitos toiminnastanne.