Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat Gummerus, 2015. ISBN: 9789512098774 Finlandia-ehdokas 2015, EU:n kirjallisuuspalkinto 2016

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat
Gummerus, 2015.
ISBN: 9789512098774
Finlandia-ehdokas 2015, EU:n kirjallisuuspalkinto 2016

Kirjastolaisen kirjavinkkaus 14.12.2016

2000-luvun alussa lapseni päiväkotiryhmä löysi Pyhäjärven venerannasta aivan vedenrajasta kookospähkinän. Taivaaltako se siihen oli tippunut? Tätä ihmettelivät aikansa, ja päättivät ottaa pähkinän mukaansa. Pähkinä toimi pitkään virikkeenä monenlaiselle toimelle. Ei kulunut kovin kauaa, kun kävelyllä Pyynikinharjua halkaisevalla tiellä kohtasin merkillisen näyn. Rinteessä olevan muurahaispesän päällä oli kookospähkinä. Vieläkö niitä tippuu lisää – taivaalta? Pitkän aikaa näiden tapahtumien jälkeen kuljin ulkona hieman varuillani.

Mitä kaikkea taivaalta voi tippua? Meteoriitteja, jääkimpaleita, lentokoneiden moottoreita, ovia, rupikonnia ja kaloja, ruplan kolikoita, hämähäkkejä, kottaraisia ja hyytelöä. Ja kookospähkinöitä. Jos huonosti sattuu, voi jäädä tavaran alle. Esimerkiksi hämähäkin alle olisi jotakuinkin karmaisevaa jäädä. Tosin siitä ei välttämättä kuole. Kirjassa esiintyvän Saaran äiti jäi jäälohkareen alle ja kuoli.

Selja Ahavan kirja kertoo sattumista, ennalta aavistamattomista ja taivaalta tippuvista asioista. Milloin se on jääkimpale, milloin salama. Kysymyksessä ei ole tietokirja eikä mikään Mitä taivaalta yleensä tippuu, vähäisimmästä hurjimpaan top 10. Se on romaani nuoresta, lapsesta murrosikään kehittyvästä tytöstä, isästä, tädistä, joka voittaa loton jättipotin kaksi kertaa, lampaista, sahanpurutalosta, Förstorgårdista, lukuisista huoneista, isän uudesta puolisosta, ja äidistä. Ja kummituksesta. Ja miehestä, johon salama iskee viisi kertaa. Kuudetta ei enää tullut.

Mikä on todennäköisyys, että voittaa lotossa kaksi kertaa? Annu-täti kuitenkin voitti, eikä kestänyt järkytystä, vaan nukkui monta viikkoa yhteen menoon kartanonsa tornihuoneessa. Myöhemmin täti pohti lottovoittojensa tarkoitusta, tunsi syyllisyyttä, etsi vastauksia. Onko tämä pilaa? Mitä seuraavaksi tapahtuu? Entä mikä on todennäköisyys, että salama iskee samaan ihmiseen toisenkin kerran, tai kolmannen, tai viidennen? Elämä jatkuu, mitä muuta voi tehdä! Ahdistustaan helpottaakseen Annu-täti ottaa yhteyttä salamaniskeneeseen mieheen, ja kirjeenvaihto kohtalotoverin kanssa alkaa ja kestää kunnes salama iskee viidennen kerran.

Kirjan läpi kuljetaan nuoren Saaran elämää, tytön sanoin ja ajatuksin. Se on kasvutarina, jossa sattumia ei puutu, eikä satuja. Lukijalle vastaan tulee naiiveja huomautuksia ja ihania oivalluksia arkisista asioista. Äidin menetys on lapselle rankka asia. Muutto Annu-tädin kartanoon aloittaa uuden elämänvaiheen lampaiden keskellä. Vaikka äiti onkin tytön mukana koko ajan, vuosien kuluttua hän ilmestyy Saaran uniin kummituksena öisin ja kertoo taas itse sepittämiään (kauhu)tarinoitaan. Murrosikään tuleva Saara on hiljaa päivät ja huutaa yöt. Jälleen on menossa tytön elämässä uusi vaihe, ja isä ja uusi puoliso odottavat vauvaa ja perhe muuttaa takaisin alkuperäiseen kotiinsa, Sahanpurutaloon.

Kirja on palasista koottu kertomus, iloinen tarina kaikkine suruineen, ahdistuksineen ja onnettomuuksineen. Sen kaikki henkilöt kohtaavat outoja tapahtumia, kokevat ahdistusta ja etsivät selitystä elämälleen.

Parisataasivuisen kirjan lukee yhdellä istumalla, valitettavasti. Olisin voinut viettää sen kanssa vähän kauemminkin. Kirja oli Finlandia-palkintoehdokas syksyllä 2015.

Teksti: Leeni Pukkinen, informaatikko, TAMK Kirjasto- ja tietopalvelut

Joulukalenterin luukku 15: Jane Austen: Northanger Abbey (1817) & Val McDermid: Northanger Abbey (2014) arrow-right
Next post

arrow-left Joulukalenterin luukku 13: Jouni Laaksonen: Karhunkierros. Retkeilyopas
Previous post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.