Henri Vernes & William Vance: Bob Morane
Otava, 2017.
ISBN:9789511316367

Teksti: Hannu Hahto, informaatikko, TAMK kirjasto- ja tietopalvelut

Kirjastolaisen kirjavinkkaus 18.12.2017

1970-luvulla Suomessa ilmestyi jonkin aikaa Zoom-niminen sarjakuvalehti, jonka kautta monet tutustuivat ensi kertaa eurooppalaisiin laatusarjakuviin, Asterixistä ja Tintistä lähtien. Zoomin yhdessä numerossa oli aina monta tarinaa, jotka etenivät yhden numeron osalta vaihtelevan sivumäärän verran ja jatkuivat sitten seuraavassa numerossa. Tarkoitus oli saada tietenkin ostamaan seuraavakin numero.

Samoja sarjakuvia kuin Zoomissa julkaistiin Zoomin ja vähän muittenkin toimesta 1970-luvulla sitten myös kokonaisina albumeina ja näitä pystyy vieläkin ostamaan antikvariaateista ja erinäisiltä kirjamessuilta. Monien sarjakuvien julkaisut jäivät kuitenkin tähän pioneerikauteen ja vasta viime vuosina niitä on julkaistu uudestaan.

Valerian-avaruussarjakuvaa on julkaistu 1970-luvulta lähtien kun siitä on tullut uusia albumeita tälläkin vuosituhannella, ja myös vanhoja albumeita on julkaistu viime vuosina uudelleen. Lisäksi viime vuosina on julkaistu uudelleen mm. Alixia, Blake & Mortimeria, Bruno Brazilia, Comanchea, Haikaralaivuetta, Punapartaa ja Umpah-pahia. Itsekin olen näitä keräillyt ja lueskellut kun olen kerinnyt.

Eräs puuttuva hahmo jäi mieleen kouluvuosilta: Bob Moranea oli pari tarinaa Zoomissa ja sen jälkeen ilmestyi useita kokonaisia albumeita. Ajattelin joskus viime vuosien aikana, että olisi kiva, jos Moraneakin julkaistaisiin uusiksi. Ja kas kummaa: toiveet voivat toteutua – Otava julkaisi tänä syksynä viiden albumin kokoelman Bob Moranen tarinoita!

Albumikokonaisuuden upea kansikuva on klassisesta Silmät sumussa –tarinasta, joka ilmestyi aikoinaan myös Zoomissa. Lisäksi on mukana neljä muuta tarinaa, joita ei ole aikaisemmin julkaistu suomeksi. Toisaalta niitä aikoinaan suomeksi julkaistuja Bob Morane -tarinoita ei saa edelleenkään kuin antikvariaattien ja kirjastojen kautta, tuota mainittua aloitustarinaa lukuunottamatta.

Bob Morane on belgialaisen Henri Vernesin agenttisankari, joka esiintyi ensin romaaneissa, kunnes siirtyi sarjakuvan puolelle, jossa häntä piirsi mm. William Vance, joka on taiteilijanimestään huolimatta myöskin belgialainen ja piirtänyt myös mm. Bruno Brazilia. Bob Morane on itse ranskalainen, mutta taistellut RAF:n lentäjänä toisen maailmansodan aikana, ja hän on hieman James Bondin tapainen seikkaileva agenttihahmo, tosin enemmänkin freelancer. Apumiehenään hänellä on karskea skotti Bill Ballantine, joka on harkitsevaa Moranea räväkämpi hahmo. Myös erinäisiä kauniita naisia esiintyy tarinoissa, sekä hyvisten että pahisten puolella.

Bob Moranen tarinoissa on monesti tieteis- ja jopa yliluonnollisia elementtejä, kuten ilmenee esim. vanhojen suomennettujen albumien nimistä Hirmuliskojen temppeli sekä Kivijättien kosto, jossa Pääsiäissaaren kivipatsaat lähtevät kävelemään… Mystinen on myös tämän albumikokoelman jo mainittu aloitustarina Silmät sumussa, jossa robottimaiset hahmot lähettävät silmistään kuolettavia säteitä.

Seuraavissa tarinoissa kuvaan tulee Moranen perivihollinen herra Ming eli Keltainen varjo, aasialainen superroisto, joka tuntuu pystyvän mihin vain – toisen tarinan alussa hän lähettää pieniä eläviä nukkeja Moranen kimppuun! Kolmannessa tarinassa Bob ja Bill shangaijataan epämääräisille aasialaisille vesille. Neljännessä tarinassa liikutaan Väli-Amerikassa, tosin kuvitteellisten valtioiden alueella… Ja viidennessä tarinassa harrastetaan jo aikamatkailua: Morane ja Ballantine päätyvät keskiajalle erään Valerian-tarinan tapaan!

William Vancen piirtämät Bob Morane –tarinat ovat hyvin piirrettyjä ja vetäviä, eurooppalaisen sarjakuvan parhaimmistoa. Toivottavasti nämä uudelleenjulkaisut saavat jatkoa.

Joulukalenterin luukku 19: Vesa Ranta & Jenni Räinä: Reunalla: Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä arrow-right
Next post

arrow-left Joulukalenterin luukku 17: Kirjeitä Tove Janssonilta
Previous post