Boel Westin & Helen Svensson (toim.): Kirjeitä Tove Janssonilta
Schildts & Söderströms, 2014.
ISBN: 9789515234094

Teksti: Hannele Timola, informaatikko, TAMK kirjasto- ja tietopalvelut

Kirjastolaisen kirjavinkkaus 17.12.2017

Olen Tove Jansson -fani. Luen mielelläni melkein mitä tahansa, mikä liittyy Tove Janssoniin. Sattuipa käteeni 2014 ilmestynyt Tove Janssonin kirjeiden kokoelma, joka osoittautui todelliseksi herkuksi Tove Jansson-harrastajalle. Kirjekokoelma täydentää mielenkiintoisesti Jansson-tietämystä.

Valikoimassa on mukana Tove Janssonin kirjeitä kuudelta vuosikymmeneltä, vuodesta 1932 (Tove 18 vuotias) vuoteen 1988 (Tove 74 vuotias). Kirjeet on suomennettu ja julkaistaan aikajärjestyksessä ryhmiteltyinä vastaanottajien mukaan. Mukana on kirjeitä perheelle, ystäville, rakastetuille ja lopussa on  muutama kirje läheiselle kustantajalle.

Tove Jansson oli mieletön kirjeiden kirjoittaja. Kirjeenvaihto oli ihmisten arkipäivää vanhassa maailmassa ennen kännyköitä, sähköpostia, kameroita, somea, pikaviestimiä ja jatkuvasti päivittyvää uutisvirtaa, mutta Tove Jansson (1914-2001) oli aivan erityisen ahkera kirjeiden kirjoittaja. Miten tuottelias ja monipuolinen taiteilija siihen ehtikään! Ystävilleen ja läheisilleen hän saattoi kirjoittaa parin päivän välein useiden sivujen mittaisia kirjeitä. USA:ssa asuvan ystävättärensä Eva Konikoffin kanssa Tove oli kirjeenvaihdossa yli 25 vuotta, vaikka tapaamiset toteutuivat harvoin. Kun Tove oli muumi-uransa huipulla, hän sai säkeittäin kirjeitä ympäri maailmaa, ja kilttinä ihmisenä pyrki vastaamaan kaikkiin. On arvioitu, että Jansson sai taiteilijauransa aikana 92 000 kirjettä, joihin odotettiin vastausta. Kirjeiden kirjoittamisesta tulikin Tovelle lopulta taakka.

Valikoiman kirjeet avaavat mielenkiintoisia näkökulmia Janssonin elämänvaiheisiin, jotka ovat jo tuttuja elämäkerroista. Kirjeissään Jansson selvittää omin sanoin ajatuksiaan ja tunteitaan ja kuvaa hyvinkin yksityiskohtaisesti asioita ja sattumuksia elämässään. Monet kirjeet ovat kuin alkuja tai harjoitelmia tuleviin novelleihin. Hiljattain luin Sirke Happosen kokoaman Bulevardi ja muita kirjoituksia (Tammi 2017), joka sisältää Tove Janssonin tuntemattomia novelleja ja muita kirjoituksia. Kirjekokoelma täydentää mm. tätä novellikokoelmaa mainiosti. Itse asiassa kirjekokoelma täydentää koko Tove Janssonin tuotantoa. Paitsi kirjallista tuotantoa kirjekokoelma valottaa luonnollisesti Janssonin kuvataiteilijuutta ja maalausten taustoja. On myös hyvin mielenkiintoista lukea Janssonin kuvauksia omista ja taiteilijaystäviensä tempauksista, hummauselämästä, parisuhdeongelmista, perheen arkipäivästä ja kunkin aikakauden elämästä.  Se on kulttuurihistoriaa hauskalla tavalla. Myös matkakirjana kirjekokoelma on kiehtova. On hyvin kiinnostavaa lukea Janssonin matkaraportteja Euroopasta samoilta kulilta, joissa itsekin on saattanut käydä. Ja saaristoelämän kuvaukset – ne vasta ihania ja jännittäviä ovat!

Toven kirjeitä on varmasti ollut ihana saada. Kirjeissään Tove on läheinen, ystävällinen, kohtelias, hauska ja nokkela ja hän näkee todella vaivaa kirjeen kirjoittamisessa. Tove kokee juttelevansa kirjeen kautta sen vastaanottajalle. Tove kirjoitti aina kaikki kirjeensä käsin, varusti ne usein jopa loistokkain piirroksin – ja itse yhden kirjeen osavastaanottajana voin kertoa, että jopa pieni piirroksella varustettu kiitosviesti voi olla todella kaunis ja sympaattinen.

Suosittelen kirjaa lämpimästi Tove-harrastajille. Kannattaa varata elämäkerrat viereen rinnakkaistarkistuksia varten!

Joulukalenterin luukku 18: Bob Morane arrow-right
Next post

arrow-left Joulukalenterin luukku 16: Elovena-tyttö: suomalaisuuden käsikirja ulkomaalaisille
Previous post