Jenni Räinä; Vesa Ranta: Reunalla
Like kustannus, 2017.
ISBN: 9789520116484

Teksti: Helena Kokko, tietopalvelusihteeri, TAMK kirjasto- ja tietopalvelut

Kirjastolaisen kirjavinkkaus 19.12.2017

REUNALLA kirja oli yksi 2017 vuoden Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi. Kirja kertoo kiehtovasti Suomen syrjäkylien viimeisistä asukkaista. Kirjan tekijät Jenni Räinä (toimittaja) ja Vesa Ranta (valokuvaaja) ovat kahden vuoden ajan kiertäneet Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun syrjäseutuja ja tutustuneet sen asukkaisiin sekä heidän arjen elämään.

Kirjassa kerrotaan, ettei maaseutu ole yhtä kurjistuvaa kaikkialla, vaan kokonaiskuva on paljon tilastoja parempi. On maaseutua, joka on oikein elinvoimaista ja elää lähikaupunkien läheisyydestä sekä matkailusta. Edelleen maaseudulla on omat valttikorttinsa metsät, järvet. Kirjan tekijöiden mielestä nämä valttikortit vetävät kuitenkin puoleensa yhä harvemmin puoleensa. Joten he halusivat tietää mitä on maaseutu näiden rajojen ulkopuolella? Miksi joku haluaa jäädä kauas asumaan ja elämä muuttuu hankalaksi?

Kirjassa on monta kiehtovaa elämänkertomusta ja kerrotaan miksi jotkut haluavat elää näillä syrjäkylillä, vaikka kaikki palvelut voivat olla kymmenien kilometrien päässä.

Asukkaiden elämätarinat kerrotaan kuvin ja sanoin taitavasti. Ja kirja on viehättävä ja mielenkiintoinen kertoen ihmisten eri elämän vaiheista. On paluumuuttajia, jotka haluavat kasvattaa lapsensa luonnon läheisyydessä. Kuten kirjassa perheen äiti sanoo löydettyään heidän löydettyään kodin ”On tullut rauha, tänne me jäädään. En ole jumiutunut paikoilleen, vaan asiat ovat loksahdelleet kohdilleen. Enää ei ole levottomuutta siitä, mitä isona tekisi.”

Kirjan luettuani toivoin, että tämä kirja olisi kuluvan vuoden Tieto-Finlandia palkinnon saaja. Tieto-Finlandian palkinnot jaettiin 29.11.2017   ja palkinnon voitti Riittä Kylänpään teos Pentti Linkola – ihminen ja legenda. Raadin perustelu ehdokkaista voit lukea oheisesta linkistä.

”Reunalla” on lainattavissa TAMKin kirjastosta. 

 

Joulukalenterin luukku 20: Vakaasti harkiten arrow-right
Next post

arrow-left Joulukalenterin luukku 18: Bob Morane
Previous post