Kuva: Hannu Peltonen

Teksti: Marjatta Ojala, suunnittelija, TAMK kirjasto- ja tietopalvelut

Kirjastolaisen kirjavinkkaus 20.12.2017

Kirjailija Seppo Jokinen (s. 1949) on syntyperäinen tamperelainen ja hän on asunut Tampereella koko ikänsä lukuun ottamatta neljää nuoruusvuottaan, jotka hän vietti Australiassa. Jokinen työskenteli lähes kolmekymmentä vuotta Tampereen kaupungilla, tietotekniikkakeskuksessa ja jäi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2005.

Seppo Jokinen: Vakaasti harkiten
CrimeTime, 2017.
ISBN:9789522893239

Kukapa ei olisi vielä jossain muodossa törmännyt sympaattisen karskiin Komisario Koskiseen ja hänen rikosmysteereihinsä? Komisario Koskisen tarinoiden pohjalta tehtyä näytelmää esitettiin Tampereen Työväen Teatterissa kaudella 2009-2010. Jokisen komisariokertomusten pohjalta on tehty myös 10-osaisen kuunnelmasarja, joka esitettiin Yle Radio 1:ssä talvella 2017. Tällä hetkellä komisario Koskinen -rikossarjassa on 22 osaa ja uusin kirja on tänä vuonna julkaistu Vakaasti harkiten.

Rikoskirjallisuuden tärkein kannatteleva teema on useimmiten murha – kuka sen teki ja miksi se tehtiin? Lajityyppi on vanha ja monivivahteinen aina klassisista Sherlok Holmes tarinoista kovaksikeitettyjen Chandlereiden kautta nykypäivän pohjoismaisen dekkarikirjallisuuden nousukauteen. Harvinaisempaa on paljastaa murhaaja heti kirjan aluksi, ensimmäisessä lauseessa. Vakaasti harkiten on kuitenkin siitä erilainen dekkari, että siinä heti tarinan alussa ”päästään murhaajan nahkoihin, sukelletaan hänen päänsä sisään.”
Vaikka murhaaja paljastuu kirjan ensimmäisessä lauseessa, on kirja siitä huolimatta takuuvarmaa jännitystä ja koukuttavaa tarinankerrontaa aivan viimeiseen lauseeseen saakka. Jokisen dekkarit nappaavat mukavalla ja kotoisella miljöökuvauksellaan ja jutustelevalla tyylillään varmaan otteeseen ja kirjaa on hankala laskea pois käsistä – vielä kun pitäisi lukea ihan vähän eteenpäin…

Seppo Jokinen kertoo, että kirjan lähtökohtana oli ajatus, joka varmasti käy jokaisen mielessä joskus:

”Mitä jos joku läheiseni joutuisi vakavan väkivallan uhriksi, vaikkapa oma lapsi? Uskoisin että useimmilla meistä syttyisi ensin suunnaton viha – koston ja hyvityksen halu.   Suru tulisi sitten vasta myöhemmin”.

Kirjan kantavia, läpileikkaavia teemoja ovat suru, kosto ja syyllisyyden taakka. Tutu hahmot komisario Koskisen ympärillä pysyvät ja tutuksi tulleet, tosielämän ihmistyypit täyttävät Tampereen kadut ja puistot. Komisario Koskinen saa nyt tutkittavakseen uimarannalla paljastuneen surmatyön, jossa uhri on tapettu teräväkärkisellä naskalilla. Näin kirjailija Jokinen itse tiivistää kirjan juonen:

Kuva: Seppo Jokisen kotiarkisto

”Kirjassa törkeän pahoinpitelyn kohteeksi joutuneen tytön isä lähtee epätoivoiselle koston tielle. Rikoksen motiivia lisää myös se että toinen hänelle rakas ihminen on samanlaisen väkivallan uhan alla ja vieläpä saman henkilön taholta.

Rikoksen tekijä itse pitää tekoaan oikeutettuna – siitä kirjan nimikin tulee, hän tekee tekonsa vakaalla harkinnalla. Hän on päättänyt kieltää syyllisyytensä viimeiseen asti. Näytöt ovat kuitenkin sen verran vahvat, että komisario Koskinen pidättää miehen ja esittää syyttäjälle vangitsemisvaatimuksen.”

Seppo Jokisen kirjat ovat mainioita oppaita myös tamperelaisuuden ytimeen. Hyvän rikostarinan lisäksi kirjoissa seikkaillaan laajasti ympäri Tamperetta ja lähikuntia ja yhdessä romaanissa ollaan myös Australian maisemissa. Pyyhälletäänpä yhdessä loppuratkaisussa hyvin jopa TAMKin maisemien lähelläkin. Näitä rikosjuttuja kelpaa suositella keventämään joulunpyhien herkkuähkyä ja antamaan luovaa vastapainoa telkkarin ja elokuvien viihdemaailmaan.

P.S. Tiedättekö muuten mitä yhteistä on Jokisen uusimmalla kirjalla Vakaasti harkiten ja kaksikymmentä vuotta sitten ilmestyneellä Koskinen ja pudotuspeli –romaanilla? Vastaus on, että molemmissa kirjoissa murhaaja paljastuu heti kirjan alussa.

 

Joulukalenterin luukku 21: Niemi arrow-right
Next post

arrow-left Joulukalenterin luukku 19: Vesa Ranta & Jenni Räinä: Reunalla: Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä
Previous post