Kuva1
BioHubbening Y-kampuksella yhdisti TAMKin tekniikan, metsäalan ja liiketalouden osaamista noin 130 opiskelijan voimin.

 

Kolmipäiväisessä BioHubbening-innovointitapahtumassa eri alojen ja useista eri kansallisuuksista koostuvat opiskelijatiimit kilpailivat keskenään todellisten yritysmaailmasta peräisin olevien ongelmien kimpussa.

BioHubbening-tapahtuma integroitiin syksyn ensimmäisellä periodilla aloitettujen biotuote- ja prosessitekniikan, metsätalouden, konetekniikan, Environmental Engineering ja liiketalouden opintojaksoihin. Lisäksi mukaan mahtui vielä TAMKissa opiskelevia brasilialaisia opettajia. Näin muodostui todellisia monialatiimejä.

Tapahtuman valmistelu aloitettiin osallistumalla kesän 2014 kansainvälisille PulPaper messuille. BioHub-ständi herätti suurta kiinnostusta, yli 100 yritystä jätti yhteydenottopyyntönsä. BioHubbening-innovointitapahtumaan valittiin kolme yritystä. Kansainvälinen sellu- ja paperiyritys GL&V etsi uusia tapoja hyödyntää biojalostamoiden massanvalmistuslaitteistoja, tiivistevalmistaja TT Gaskets antoi kilpailijoiden tehtäväksi etsiä uutta biomateriaalia tiivisteisiin ja kuitumateriaalien tuottaja Ahlström haastoi puolestaan opiskelijoita kehittämään ympäristölle mahdollisimman haitattomia keinoja hankkiutua eroon lasikuitujätteestä.

Jokaisen yrityksen antaman toimeksiannon parissa työskenteli seitsemän opiskelijatiimiä etsien parasta ja idearikkainta ratkaisuehdotusta annettuun tehtävään tai ongelmaan. Tiimien apuna, sparraavina valmentajina toimivat TAMKin opettajat. Kilpailun tuloksena syntyneet innovatiiviset ja konkreettiset ratkaisuehdotukset jäivät kokonaisuudessaan yritysten myöhempäänkin käyttöön.

 

Kuva2

 

 

GL&V:n toimeksiannon voitti joukkue, joka ehdotti nokkoskuitujen muokkausta modernien biojalostamoiden prosessilaitteilla tekstiilien raaka-aineeksi. ”Eettisille tuotteille on kasvavat markkinat, kunhan ne osataan kaupallistaa ja suunnata oikein.”

TT-Gasketsin toimeksiannon voitti joukkue, joka rakensi ehdotuksensa superaine-nanoselluloosan varaan. Tiimi painotti, kuinka Suomella metsäalan jättiläisenä ja nanoteknologian edelläkävijänä on erinomaiset resurssit kehittää ja tuotteistaa nanoselluloosatiivisteitä.

Ahlströmin toimeksiannon voitti joukkue, jonka suunnitelmassa lasikuitujäte työstettiin energiaksi ja sementiksi. ”Samantapaisia ideoita oli muillakin, mutta tuomariston vakuuttivat ykkösjoukkueen ratkaisupainotteinen esitys ja yksityiskohtaisesti suunniteltu tuotantoprosessi”.

Samalla, kun kilpailun avulla etsittiin yrityksille ratkaisua annettuun toimeksiantoon, haluttiin edistää TAMKin tutkimus-, kehitys- ja yritysyhteistyötoimintaa. Tapahtumassa toteutettiin myös uudenlaista valmentajuusopettajuutta ja moderneja oppimiskäytänteitä. Tapahtuma huipentui kilpailun kolmannen päivän iltana järjestettyyn Gaala-tapahtumaan, jossa yritysten edustajat julkistivat ja palkitsivat valitsemansa parhaat tiimit.

Biotalouden aihepiiri kasvattaa nuoria ajattelemaan kestävää kehitystä ja tarjoaa lisäksi heille konkreettista kokemusta oman alan töistä. Yritykset puolestaan saavat käyttöönsä tuoreita ideoita, ja kaikki pääsevät verkostoitumaan. BioHubbening-tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, mutta siitä on tavoitteena tehdä jokavuotinen perinne.

 

We will HUB again in 2015! Tervetuloa!
BioHubbening -tapahtuma TAMKissa 6.-8.10.2014

Teksti: Ulla Häggblom, koulutuspäällikkö

Bloggaaja sydämestään arrow-right
Next post

arrow-left Lilian Perme innosti puhumaan ruotsia
Previous post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.