FH_Hannover_Eingang

Valokuva: wikipedia

TAMKin ja Hannoverin yhteistyö 2014 – 2015

Hannover yhteistyön tarkoituksena on suorittaa projekti, jonka osapuolina ovat Tampereen ammattikorkeakoulu ja Hannover Hochschule, eli Hannoverin ammattikorkeakoulu. Projekteja on järjestetty aina lukuvuosittain jo muutaman vuoden ajan ja aikaisempina vuosina on rakennettu muun muassa termoakustinen moottori ja heksakopteri. Projektissa vetovastuu ja määrittely on saksalaisilla, mutta kummallakin tiimillä on oma vastuualueensa.

Projektin aikana on tarkoitus, että saksalainen projektiryhmä vierailee Suomessa tutustumassa TAMKiin ja paikalliseen projektiryhmään ja Suomesta lähdetään Saksaan esittelemään projektia Hannoverin teollisuusmessuille. Teollisuusmessuilla projektia esitellään yhteistyössä Hochschulen ryhmän kanssa. Messut ovat alallaan maailman suurimmat ja vertailun vuoksi noin 27 kertaa Tampereen Urheilu- ja Messuhallissa järjestettävien alihankintamessujen kokoiset.

Potable Fog Net Kite

Tämän vuoden projektin tavoitteena oli suunnitella ja valmistaa prototyyppi vedenkeräimestä, joka koostuisi leijasta ja siihen kiinnitettävästä “fog netistä””, eli verkosta mikä tiivistää vettä sumusta. Alavilla seuduilla maantasolla ei ilmassa ole tarpeeksi kosteutta, joka voisi tiivistyä verkkoon. Näin ollen leijaa tarvitaan nostamaan keräin tarpeeksi korkealle, joka voi joissain tapauksissa olla jopa useita satoja metrejä.

Tampereen tiimin tarkoituksena oli suunnitella, sekä rakentaa leija ja siihen olennaisesti liittyvät tarvikkeet, kuten esimerksi vinssi ja ankkurointi. Projektin alkuvaiheessa oli pieniä käynnistysongelmia määritysten muuttuessa jatkuvasti, mutta vuodenvaihteen jälkeen projekti saatiin kunnolla liikkeelle.

Alkukevään aikana TAMKin tiimi suunnitteli parafoil-tyyppisen leijan. Parafoil-leijassa on soluja, jotka täyttyvät tuulen vaikutuksesta ja leija on erittäin vakaa, sekä sillä on paljon nostokykyä. Leija valmistettiin tekemällä ensin 1:1 kaavat osista ja osien leikkaamisen jälkeen leija ommeltiin kasaan. Leijassa ei ole erityistä runkoa vaan muoto saavutetaan edellä mainittujen solujen avulla.

TAMKin leijalla oli pinta-alaa noin yhdeksän neliömetriä ja testien perusteella noin 10 m/s tuulella nostokykyä jopa 20 kg. Leijaa lennätettiin onnistuneesti alkukeväästä ja allekirjoittanut voi todeta, että leijaa sai pitää kiinni ihan tosissaan.

Saksalaisten tehtävä oli parantaa “fog netin” tehokkuutta electrospinning-menetelmällä, jossa verkko päällystettiin erittäin ohuella muovirihmastolla. Menetelmän avulla verkon tehokkuutta pystyttiin helposti parantamaan jopa 300 %. Keräimen koosta riippuen vettä voidaan päivässä tuottaa jopa tuhansia litroja. Lisäksi saksalaiset rakensivat messuille esittelykäyttöön 1:5 pienoismallin keräimestä.

Lopuksi

Projekti oli erittäin mielenkiintoinen ja opetti tärkeitä projektinhallinnan taitoja. Lisäksi projektin aikana pääsi tekemään asioita, joita ei nyt aivan ensimmäiseksi kuvitellut pääsevänsä tekemään, kun aloitti opinnot TAMKissa. Esimerkiksi leijan lennättäminen, sekä ompelukaavojen tekeminen. Osa ryhmästä käytti jopa ompelukoneita.

Projektiryhmä haluaa kiittää Tampereen ammattikorkeakoulua tiloista ja välinehankinnoista. Erityiskiitos Dunderbergin säätiölle, jonka avustuksella projektin läpivieminen oli ylipäätään mahdollista.

Tampereen projektiryhmän jäsenet:

Projektipäällikkö Antony Hussi
Jeremias Tilander, Mikael Peltonen, Samuli Jokelainen, Mikko Männistö

Teksti: Mikko Männistö

Konekerhon reipas porukka Hannoverissa arrow-right
Next post

arrow-left Jäätävän hienoa! - Uusi jäätelökonsepti pärjäsi Citycontest-kilpailussa
Previous post