Teksti: Hilla Hanhimäki, Pikkolan koulu, TET-harjoittelija TAMKissa
Kuva: Näytelmäkerho Ääriraja

_______________________________________________________

TAMKin oma teatterikerho Ääriraja on ollut toiminnassa vuodesta 2014. Kerhoon on tullut mukaan näytelmätaustaisia ja uutta harrastusta etsiviä opiskelijoita. Mukana on myös esiintymiskammoisia, jotka ovat päässet kerhon avulla kammostaan yli. Nyt kerho on tekemässä uutta keväällä esitettävää näytelmää, joka kertoo meille monelle tutusta aiheesta, yksinäisyydestä. Pääsin haastattelemaan Äärirajan päätuottajaa Leila Huukia, joka kertoi minulle heidän uudesta produktiostaan.

Suosiotaan kasvattanut 40 jäsenen kerho sai idean tehdä näytelmän, johon he kysyivät ihmisiltä oikeita henkilökohtaisia tarinoita yksinäisyydestä viime keväänä. Tällaisesta vaikeasta sekä todellisesta aiheesta on haastava tehdä näytelmä, koska he halusivat tehdä siitä tarinoiden arvoisen, mutta ei liian masentavan. Realismissa on vaikea pysyä, sillä kaikissa tällaisissa tarinoissa ei välttämättä ole onnellista loppua. Ihmiset lähettivät omakohtaisia tarinoitaan runsaasti ja näytelmä käsikirjoitetaan niistä valittujen tarinoiden pohjalta.

Kerholaiset ovat lähteneet innokkaasti projektiin mukaan ja kerhon saamien tarinoiden määrästä voi päätellä sen saaneen positiivisen vastaanoton. Mielestäni on hienoa, että tällaisesta aiheesta on tekeillä näytelmä, sillä moni on varmasti kokenut yksinäisyyttä jossain vaiheessa ja tätä kautta monet voivat samaistua näytelmään. Ja kerhon omia sanoja lainaten on tärkeää, että myös vaikeista asioista voidaan puhua.

Näytelmän tekemiseen kuuluu monia vaiheita, kuten aluksi tietenkin tekijöiden rekrytointi, käsikirjoituksen kirjoittaminen, bändin biisien harjoittelu, näyttelijöiden tutustuminen toisiinsa,  improvisaatio, harjoittelu sekä puvustajien ja maskeeraajien suunnittelu sekä miltä lava, maskeeraus ja roolivaatteet tulevat näyttämään. Tietenkin tuottajilla ja ohjaajilla on iso rooli koko tekemisen ajan. Minä olen varma, että kun nämä kaikki työvaiheet on tehty ja näemme valmiin näytelmän keväällä, se tulee olemaan todella hieno.

Y-kampus täytti juhlasalin nuorilla onnistujilla arrow-right
Next post

arrow-left 100 runoa Suomen juhlavuoden kunniaksi
Previous post