Anne Frank: Päiväkirja. 12. kesäkuuta 1942 - 1. elokuuta 1944 ISBN: 9789513143510

Anne Frank: Päiväkirja.
12. kesäkuuta 1942 – 1. elokuuta 1944
Tammi, 2011.
ISBN: 9789513143510

Kirjastolaisen kirjavinkkaus 1.12.2016

Kaikkien tuntema Anne Frankin päiväkirja vie lukijan toisen maailmansodan aikaiseen Amsterdamiin. 13-vuotas Anne kirjoittaa elämästään salaisessa siivessä, jonka hän jakaa vanhempiensa, siskonsa ja neljän muun henkilön kanssa.  Salainen siipi on heidän piilopaikkansa juutalaisvainoilta.

Päiväkirja avaa juutalaisten kohtaloa yksittäisten ihmisten kautta. Anne on intohimoinen, taitava kirjoittaja, joka kuvaa hienosti niin ilon kuin surunkin hetkiä. Salaisen siiven ihmissuhteet, Annen kasvu nuoreksi naiseksi ja ihastuminen siiven toiseen nuoreen asukkaaseen Peteriin ovat keskeisiä teemoja. Elämä salaisessa siivessä on ajoittain varsin klaustrofobista; ulos ei voi mennä, sisällä on oltava täysin hiljaa ja ainoa kontakti ulkomaailmaan ovat ruokaa ja muita tarvikkeita siipeen toimittavat hollantilaiset ystävät. Huonoinakin hetkinä jokainen asukki ymmärtää salaisen siiven arvon ja merkityksen turvapaikkana. Anne pohtii myös syvällisesti elämää, uskontoa ja tulevaisuutta yrittäessään hahmottaa ympärillä olevaa kaaosta.

Päiväkirjamerkinnät loppuvat vähän reilu kaksi vuotta salaiseen siipeen siirtymisen jälkeen 1.8.1944. Kolme päivää tuon jälkeen salainen siipi paljastuu ja kaikki sen asukkaat päätyvät keskistysleireille. Annen kohtaloksi muodostuu Bergen-Belsen, jossa hän kuoli vain kaksi kuukautta ennen Hollannin vapautusta.

Annen suuri haave oli tulla kirjailijaksi. Haave toteutui sodan jälkeen päiväkirjan julkaisun myötä.
”Haluan jatkuvasti elää kuolemani jälkeenkin! Ja sen vuoksi olen kiitollinen Jumalalle siitä, että hän antoi minulle syntyessäni mahdollisuuden kehittää itseäni ja kirjoittaa, siis ilmaista kaiken, mitä sisälläni on.” 4.4.1944 

Olen lukenut Anne Frankin päiväkirjan kolmesti ja joka kerta se on tehnyt yhtä suuren vaikutuksen. Ensimmäisen kerran luin kirjan 13-vuotiaana, jolloin samaistuin täysin teini-ikäisen Annen tunnemyrskyihin. Parikymppisenä luin sen toiseen kertaan vierailtuani Amsterdamin Anne Frank –talossa http://www.annefrank.org/en/, jossa konkretisoitui salaisen siiven elintilan rajallisuus, arkielämän haasteet ja pelot. Nyt yli 50-vuotiaana mietin lähinnä sitä, mitä kaikkea olisin valmis tekemään taatakseni lähimmäisteni turvallisuuden täydellisen absurdeissa, vaarallisissa olosuhteissa.

Ellen Feldman: The Boy Who Loved Anne Frank. a Novel of Remembering and Forgetting ISBN: 9780330440004

Ellen Feldman: The Boy Who Loved Anne Frank: a Novel of Remembering and Forgetting
Picador, 2006.
ISBN: 9780330440004

Koska Anne Frankin tarina on elämää suurempi, suhtautumiseni Ellen Feldmanin sodan jälkeiseen aikaan sijoittuvaan kirjaan oli ristiriitainen. Feldmanin kirjan päähenkilö on Annen salaisen siiven ihastus Peter Van Daan. Kirjan lähtökohta on, että Peter selvisi sodasta ja muutti sen jälkeen USA:han. Todellisuudessa ainoa salaisen siiven asukkaista selvinnyt oli Annen isä Otto Frank.

Kirjassa Peter aloittaa uuden elämän New Yorkissa ja haluaa jättää taakseen kaiken menneen. Hän ei kerro läheisilleenkään menneisyydestään, eikä varsinkaan halua olla tekemisissä muiden juutalaisten kanssa. Peterin elämää määrittää vahva halu unohtaa, mutta raskaat kokemukset eivät jätä häntä rauhaan. Tunnetason traumat ja hämmennys estävät häntä saamasta rauhaa. Päästäkseen eteenpäin elämässään hänen on pakko muistaa ja hyväksyä menneisyys sekä käsitellä siihen liittyviä vaikeita asioita. Kirja näyttäytyy valitettavasti varsin pinnallisena. Annen päiväkirjan henkilökohtaisuuteen verrattuna tarinan fiktiivisyys vain korostuu.

Mielenkiintoisin osa kirjasta liittyy siihen, miten Peter kokee 1950-luvulla Anne Frankin päiväkirjan julkaisemisen. Aluksi hän ei suostu edes lukemaan kirjaa ja erityisen haasteellista hänen on hyväksyä kirjan pohjalta tehdyt näytelmä- ja elokuvaversiot. Pohdinnat nostavat esiin yksilöiden erilaiset näkemykset yhteisistä kokemuksista ja laajemmasta historiasta.

Teksti: Kaisa Rissanen, tietopalvelupäällikkö, TAMK Kirjasto- ja tietopalvelut.

Joulukalenterin luukku 2: Sarah Lark : Valkoisen pilven maa arrow-right
Next post

arrow-left Joulun valoa pimeyden keskelle – joulukuun tapahtumia TAMKin kirjastossa
Previous post