Renée Knight: Kenenkään ei pitänyt tietää Otava, 2015. ISBN: 9789511295334

Renée Knight: Kenenkään ei pitänyt tietää
Otava, 2015.
ISBN: 9789511295334

Kirjastolaisen kirjavinkkaus 16.12.2016

Luin hiukan epämiellyttävän, mutta kiehtovan kirjan. Alusta lukeminen tuntui hankalalta ja harkitsin jo lopettamista kesken, mutta onneksi kappaleet olivat sen verran lyhyitä, että jaksoi vielä kurkata seuraavan ja seuraavan. Ja sitten juoni alkoikin vetää ja oli pakko saada selville, miten tässä lopulta käy.

Kirja alkaa kiehtovasti: keski-ikäinen Catherine Ravenscroft huomaa olevansa päähenkilö kirjassa, joka kertoo hänen elämänsä kauheimmasta salaisuudesta. Ja ainoa, joka on tiennyt asiasta, on kuollut! Tapahtumasta on kulunut 20 vuotta, mutta kun asia nyt kirjan takia tulee esille, se sotkee päähenkilön perheen koko elämän. Tapahtumia kuvataan monen eri henkilön näkökulmasta, jotka voivat olla aivan vastakkaisia: toisen totuus on toiselle harha. Erityisen kiehtovaa kirjassa on kuvaus siitä, miten ”mediakritiikittömästi” uskotaan kirjaan kirjoitettu versio asioista ilman epäilyä sen todenmukaisuudesta. Ja miten avuton vainon kohteeksi joutunut on. Todella ajankohtaista!

Kirjan kerronnassa kiinnostavat näkökulmavaihtelut. Tuntuu kuin katselisi tv-elokuvaa, jossa kameran eri kuvakulmilla ja tehokkailla leikkauksilla valotetaan uskomatonta tarinaa. Kirjailija onkin aikaisemmin ollut dokumenttielokuvien tekijä. Kirjan puolivälissä vauhti kiihtyy, kerronta syvenee ja tapahtumat muuttuvat yhä piinaavammiksi. Vaikka kuvatut asiat ovat kammottavia, tarinan psykologia ja kekseliäisyys kiehtovat. Lopussa asiat saadaan jonkinlaiseen järjestykseen, mutta onneksi loppuratkaisukaan ei ole ihan Strömsöstä. Suosittelen kirjaa niille, joita kiinnostaa hiukan epätavallisempi psykologinen jännäri.

Teksti: Hannele Timola, informaatikko, TAMK Kirjasto- ja tietopalvelut.

Joulukalenterin luukku 17: Rachel Joyce: Harold Fryn odottamaton toivioretki arrow-right
Next post

arrow-left Joulukalenterin luukku 15: Jane Austen: Northanger Abbey (1817) & Val McDermid: Northanger Abbey (2014)
Previous post