Elina Alasentie: Joka kodin raivausopas – ja sillä siisti Paasilinna, 2016. ISBN: 9789522990792

Elina Alasentie: Joka kodin raivausopas – ja sillä siisti
Paasilinna, 2016.
ISBN: 9789522990792

Kirjastolaisen kirjavinkkaus 19.12.2016

Apua – jotain pitäisi tehdä! Kotini oli ajautunut pysyvään kaaokseen lapsiperhearjen myötä. Lelujen ja pienten tavaroiden määrä kasvoi vain kasvamistaan ja kodinhoitohuone oli räjähdyspisteessä.  Sitten sain älynväläyksen: tarvitaan ammatillinen ote! Kouluttauduin ammattijärjestäjäksi, mikä nyt oli ehkä hieman yliampuva ratkaisu. Kaaoksenhan olisi toki voinut ottaa helpomminkin haltuun. Olisi esimerkiksi voinut lukea asiaan liittyvän kirjan, tilata kotiin ammattijärjestäjän tai vaikka mennä kansalaisopiston luennolle.

Kaaos, mitä se on? Jokainen kokee kaaoksen omalla tavallaan ja omaa omanlaisen suhteensa tavaraan. Toiselle kaaos on tiskipöydällä lojuvat astiat, toiselle kaaos alkaa vasta sitten, kun lattiapintaa ei ole enää näkyvissä. Kaaoksen voi tunnistaa sen aiheuttamista negatiivisista tuntemuksista. Sen poistaminen on tarpeen silloin, kun se ihmisestä itsestään tuntuu tarpeelliselta tai se on esimerkiksi vaaraksi terveydelle. Myös tehokkuus voi olla mittari. Moni meistä käyttää päivittäin runsaasti aikaan tavaroiden etsimiseen.

Elina Alasentien ”Joka kodin raivaus opas” on hyvä ja omia ajatusmalleja haastava perusopas arjen tavarapaljouden hallitsemiseen. Kirja ei noudata mitään tiettyä ideologiaa vaan antaa käytännön läheisiä ohjeita tavaroiden ja papereiden järjestämiseen. Käytännön ohjeiden lisäksi kirja haastaa miettimään omaa suhdetta tavaraan ja tavaroiden säilyttämiseen. Jokainen meistä miettii joskus mitä pitäisi tehdä lahjaksi tai perinnöksi saamillemme esineille joille meillä ei ole käyttöä. Myös ekologinen näkökulma huomioidaan kirjassa. Ekologisempaahan on esimerkiksi kierrättää esine kuin säilyttää sitä vain varmuuden vuoksi kotona, jos vaikka joskus tarvitsisi sitä…

Teksti: Kaisa Kylmälä, informaatikko, TAMK Kirjasto- ja tietopalvelut.

Joulukalenterin luukku 20: Minna Ryytisalo: Lempi arrow-right
Next post

arrow-left Joulukalenterin luukku 18: Han Han: Kolme porttia
Previous post