Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut : miten ruokasi eli elämänsä Atena, 2012. ISBN: 9789517968430

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut : miten ruokasi eli elämänsä
Atena, 2012.
ISBN: 9789517968430

Kirjastolaisen kirjavinkkaus 21.12.2016

Heti alkuun pyydän anteeksi. Seuraava teksti saattaa saada sinut miettimään joulukinkkusi elämää ja kuolemaa. Jos ajatus siitä, että joulukinkullasi on joskus ollut elämä, tuntuu vastenmieliseltä, sinun kannattaa ehdottomasti lukea kirja Syötäväksi kasvatetut. Itse otin tämän tietoisen riskin keskellä kuuminta grillikautta viime kesänä, enkä kadu. Syön edelleen lihaa, mutta nyt kiinnitän enemmän huomiota siihen, mistä syömäni liha on peräisin.

Syötäväksi kasvatetut – miten ruokasi eli elämänsä on Elina Lappalaisen kirjoittama tietokirja suomalaisesta kotieläintuotannosta ja ruokaketjun toiminnan taustasta. Kirja voitti vuoden 2012 Tieto-Finlandia -palkinnon. Kirjassa käsitellään kanan, broilerin, sian ja lehmän elämää suomalaisella maatilalla ”kaunistelematta, mutta myös kauhistelematta”. Kirjoittaja pääsi itse tutustumaan maatiloihin ja näkemään eläintuotannon arkea sekä navetoissa, sikaloissa, kanaloissa ja broilerihalleissa että teurastamoilla. Lisäksi hän sai lähdeaineistoa ja kommentteja monesta oikeasti asiantuntevasta lähteestä, kuten Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta, Evirasta ja Animaliasta.

Syötäväksi kasvatetut on asiallinen kirja aiheesta, josta ihmisillä on paljon mielipiteitä ja harhaluuloja. Kirja käsittelee tuotantoeläinten hyvinvointia, eläinsuojelulakia ja sen valvontaa, yritysten, tuottajien ja kuluttajan vastuuta, ja antaa myös ehdotuksia suomalaisen maatalouden ongelmakohtien parantamiseksi. Kirjan lähtökohta on se, että eläimiä kasvatetaan nimenomaan ihmisten tarkoituksiin, joten siinä ei kyseenalaisteta tai tuomita lihansyöntiä yleensä. Paljon ajattelemisen aihetta se kuitenkin antaa.

Kirjan lopussa on pitkä lista lähteitä, myös verkkoartikkeleita ja muita verkkolähteitä, joihin voi käydä tutustumassa, jos aihe kiinnostaa. Ja suoraan sanottuna: olisi syytä kiinnostaa.

Teksti: Laura Järvinen, tietopalvelusihteeri, TAMK Kirjasto- ja tietopalvelut.

Joulukalenterin luukku 22: Juha Hurme: Hullu & Nyljetyt ajatukset arrow-right
Next post

arrow-left Kielikylpylä havahdutti sosionomiopiskelijat päiväkotimaailman realiteetteihin
Previous post