TAMKin rakennusmestariopiskelijaryhmä 11R441 suoritti 19.2. – 23.2.2014 opintomatkan BAUTEC 2014 -rakennustekniikkamessuille Berliiniin. Opintomatka tehtiin osana Työmaan projektityöt 3 -kurssia ja tarkoituksena oli hankkia tietoa uusimmista materiaaleista, työkoneista sekä eurooppalaisista rakennusmenetelmistä ja vertailla niitä avoimin mielin vallitseviin suomalaiskäytäntöihin. Lisäksi opiskelijoiden tuli etsiä projektityömailtaan Suomesta kehittämiskohteita ja Saksasta tuoreita ratkaisuja niihin. Erityisesti opiskelijoiden suurennuslasin alle pääsivät vinojen kattojen eristysratkaisut, julkisivukorjaukset, puuelementtien ja rakennusosien väliset liitokset ja kiinnikkeet sekä tietenkin käsityökalut ja muut apuvälineet. Luonnollisesti tämänkaltaisella projektilla halutaan myös rohkaista opiskelijoita voimakkaammin mukaan kansainväliseen toimintaan.

kuva2

Keskiviikko kului enimmäkseen bussissa ja lentokoneessa istuen. Perille hostelliin saavuimme noin klo 16.00. Hostellimme sijainti aivan metroaseman sisäänkäynnin läheisyydessä oli mitä mainioin. Lisäksi majapaikkamme ulko-oven edessä oli Berliinin suosituin kebab-kioski, jossa olio noin 50 asiakkaan jono koko kioskin aukiolon ajan! Aktiivisimmat ehtivät ensimmäisenä iltana käydä tarkastelemassa pakollisia nähtävyyksiä, kuten Voitonneulan ja Brandenburgin portin, Checkpoint Charlieta tietenkään unohtamatta.
 

Torstaina suuntasimme U-bahnilla ja S-bahnilla heti aamusta BAUTEC-messuille. BAUTEC on yksi alan merkittävimmistä messuista Saksassa kuluvana vuonna, mikä näkyi myös messujen koossa. Paikalla oli 520 näytteilleasettajaa 22 eri maasta ja nelipäiväisillä messuilla kävi noin 40 000 vierailijaa. Suomesta oli esillä muun muassa saunaosaamista (yllätys yllätys). Eri aihepiireillä oli kokonaan omat näyttelyhallinsa, esim. katto- ja seinärakenteet, viherrakentaminen sekä puu- ja uusiomateriaalit. Ainakin eri aihepiirien messuhallien koosta päätellen messut keskittyivät tänä vuonna erityisesti rakennuksen ulkovaipan rakenneosiin. Huomion kiinnitti messutyttöjen vähäisyyden lisäksi selkeä painotus entistä ympäristöystävällisempien ja energiatehokkaiden ratkaisujen esittelyyn. Opiskelijaryhmille annetut tehtävät toimivat hyvinä keskustelunherättelijöinä näytteilleasettajien kanssa. Ryhmät hyödynsivät kutakuinkin messujen koko aukioloajan. Messupäivän päätteeksi päivän antia puitiin juhlaillallisella paikallisessa ravintolassa hyvän ruuan ja juoman siivittämänä.

Perjantaiaamuna suunnistimme työmaavierailulle kohti Ostkreuzin rautatieasemaa. Ostkreuzin asemalla on käynnissä merkittävä laajennus- ja perusparannustyömaa. Työmaalla ryhmän otti vastaan projektijohtaja Ulrich Müller, joka esitteli meille työmaan kehitystä. Hanke oli sysätty alulle 2006, valmista olisi määrä tulla vuonna 2017. Erityistä haasteellisuutta projektiin tuo koko ajan käynnissä oleva junaliikenne. Ostreuzin risteysaseman läpi kulkee Berliinen paikalliset S-bahnit sekä kaukojunat. Rautatien rinnalla kulkee autotie, joka muutamassa paikassa myös alittaa radan. Vierailu oli ehdottomasti yksi matkan kohokohdista. Pääsimme suoraan vertaamaan suomalaista ja saksalaista rakennuskulttuuria ja -käytäntöjä. Parhaana esimerkkinä pidimme ratojen alle valettavaa betonitunnelia, joka mahdollistaa tulevaisuudessa A100 moottoritien rakentamisen ilman häiriöitä, mikäli hanke toimeenpannaan jonain päivänä. Vierailulla pääsimme myös kyselemään herra Mülleriltä kaikkea rakentamiseen liittyvää ja jotain vähän aiheen vierestäkin (kesätöistä kiinnostuneiden kannattaa tiedustella asiaa suoraan Saksan rautateiltä). Vierailun jälkeen oli aika valmistautua seuraamaan olympialaisten Suomi-Ruotsi jääkiekko-ottelua lähipubissa. Iloksemme matsia oli tullut seuraamaan myös yksi ruotsalaisia kannustava pöytäkunta.

 

Lauantai olikin sitten varattu Berliinin nähtävyyksiin ja kaupalliseen tarjontaan tutustumiselle. Nähtävää ja koettavaa Berliinissä toki riittää. Loistavan julkisen liikenteen avulla opiskelijat vierailivat mm. eläintarhassa, muurimuseossa, olympiastadionilla. Rakentajille Berliinin yhdistymisen jälkeen rakennetut julkiset rakennukset, kuten Hauptbahnhof ja Potsdamer Platz, ovat huikeita insinööritaidon näytteitä. Illaksi saatiin vielä koottua innokas joukko katselemaan maisemia Berliinin televisiotornista reilun 200 metrin korkeudesta. Vinkkinä vastaisuuteen: torniin jos tahdot, kannattaa liput tilata jo hyvissä ajoin etukäteen tai luvassa voi olla aivan omissa sfääreissään liikkuva odotteluaika turistiruuhkasta riippuen.

 

Upeasta reissustamme haluamme kiittää erityisesti Rakennusmestarien säätiötä sekä ammattiliittoja RIAa ja PROta. Ilman teidän tukenne matkamme ei olisi ollut mahdollinen.

Teksti ja kuvat: Antti Stölting, Eero Rönni ja Hannu Kauranen

Sosiaalialan koulutus järjesti Pimeän kahvilan arrow-right
Next post

arrow-left Terveiset koulutusviennin kenttätyöstä Riadista ja Omanista!
Previous post