IMG_4077Perjantai 13. ei ollut epäonnen päivä 13:lle Finnish Cuisine and Customs –kurssilaiselle. He nimittäin pitivät cross-country kitchen –päivän eli ottivat ja lähtivät Härmälän leirintäalueelle kokemaan, minkälaista on kokkailla nuotiolla ulkona, kun lämpötila on -10 astetta.

On niin hauskaa että itkettää.

On niin hauskaa että itkettää.

IMG_4021

Sami on myös eräopas, pako villiin luontoon sopiikin miehelle.

Kurssin opettaja Sami Salonen oli tuonut mukanaan ainekset lohikeittoon ja lettuihin, myös polttopuut. Kun me saavuimme paikalle, olivat opiskelijat jo letunpaistossa, ja keitosta oli muistona vain pieni tilkka lientä padan pohjalla. No, oliko hyvää?

” Oli! Kermaista ja herkullista”, kuului monesta suusta. Sami paljastikin makoisan keiton salaisuuden: puoli kiloa voita ja litra kermaa. ”Mutta ei se ole paljon kymmenen litran keittoon”, hän lisäsi.

”Tällainen ympäristö kannustaa oppimiseen, ja opittu jää mieleen aivan toisella tavalla kuin perinteisessä luokkahuoneessa”, Sami sanoo. ”Teimme keiton yhdessä, mutta opiskelijat paistavat lettunsa itse.” Mosambikilaiselle Ivan Alvarolle letunpaisto olikin uusi ja jännittävä kokemus.

"Mahtavaa!", sanoo Ivan

”Mahtavaa!”, sanoo Ivan

Kurssilla on tutustuttu suomalaiseen ruokakulttuuriin. Keittotaitoja ei osallistujilta vaadita, kaikkiin ruokiin annetaan ohjeet ja tarvittaessa opastusta niiden valmistamiseen. Opiskelijat työskentelevät pareina, joista toinen on suomalainen ja toinen ulkomaalainen. Tänä keväänä pidetään viimeinen toteutus kurssista, sillä se kuului vanhaan opetussuunnitelmaan. ” Kurssi on ollut todella antoisa niin suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin osallistujille”, toteaa Sami, ” Eihän se ole vielä ole suomalaiselle ihmeellistä, että tehdään karjalanpaistia. Mutta kun sen tekeekin ulkomaalaisen parin kanssa, joka kysyy, mistä tämä johtuu tai miksi tehdään näin, homma avautuukin ihan eri tavalla molemmille. Toivoisinkin, että samankaltaisia kotikansainvälistymistä edistäviä projekteja voitaisiin tehdä jatkossakin”.

Alkuasukas osaa pukeutua sään mukaan.

Alkuasukas osaa pukeutua sään mukaan.

Hollantilaisen Fleur Baerwaldtin mielestä kurssilla on ollut mukavaa ja siellä on oppinut paljon. ”Me teemme tutkielman jostakin suomalaisesta ruoka-aineesta. Minä valitsin puolukan ja lakan, tutkin mm. sitä, kuinka niitä käytetään. Ostin jokin aika sitten puolukoita kaupasta, ne olivat hyviä”, hän sanoo.

Fleur pitää puolukasta.

Fleur pitää puolukasta.

 

Koko ryhmä mahtuu kuvaan selfie-stickin avulla.

Koko ryhmä mahtuu kuvaan selfie-stickin avulla.

Teksti : Marika Kyllönen
Kuvat: Krista Merikoski

Kuvataiteen kansainvälinen projekti suuntaa Japaniin arrow-right
Next post

arrow-left TAMKin rakennusmestariopiskelijat innovaatiojahdissa BAU 2015 -messuilla Münchenissä
Previous post